Felhelyezési útmutató

FELHELYEZÉSI ÚTMUTATÓ

FALTETOVÁLÁSHOZ, FALMATRICÁHOZ
INFORMÁCIÓK
FELHELYEZÉS ELŐTT 


Az átvett faltetoválás, falmatrica tárolási ideje

A megérkezése után célszerű mielőbb felragasztani, de maximum 14 napig tárolható (szobahőmérsékleten), utána már nem vállalunk felelősséget annak minőségével kapcsolatban! Ennyi idő után előfordulhat, hogy a fólia alatti ragasztó réteg már veszít tartósságából, így felragasztásnál problémák adódhatnak.

A felület, melyre felragasztható
Sima, száraz, por- és zsírmentes, tisztított felületekre.
Ez lehet:
– festett fal (beltéri festékkel), 
– üvegszálas tapéta,
– csempe,
– üveg,
– fém,
– bútorlap,
– felületkezelt fa,
– műanyag felület.


A felület, amelyre NEM ragasztható fel
Az alábbi felületekre nem ragaszthatók:
– Mésszel festet, vagy mészalapú meszelt, poros falra nem rakhatók fel!
– Fűrészporos tapétára sem ajánljuk, mert a fennmaradása kétséges.
– Pergő, laza állagú, nem mélyalapozott és tisztított felületre a faltetoválások nem tapadnak, ill. a transzfer/applikáló fólia hozzáragad a nem stabilan tapadó falfestékhez és leszedi azt.
– Nedves felületre sem tapad megfelelően, ezért a frissen festett falak dekorálásánál meg kell várni a teljes kiszáradást, mely általában 2 hét. Ha pedig mégis tapad, akkor később az eltávolításnál a falat is károsíthatja.

A dekorálandó felület tisztítása
Minden felületet, közvetlenül a dekorálása előtt, tiszta ruhaanyaggal (pl. törölközővel) ALAPOSAN LE KELL TISZTÍTANI! Ez nagyon fontos a tapadás miatt!
A falfelületet akkor is meg kell tisztítani, ha nemrég lett festve és úgy véljük még nem lehet poros!
Egyéb felületeknél (pl. ajtó, hűtő) célszerű zsíroldó mosószerrel lemosni, majd szárazra törölni.

Egyéb jótanácsok
– Platinummal festett falaknál ajánlott a hozzá kapható selyemfényű fedőréteget is felvinni, mert a festék csak ezzel együtt éri el a szükséges keménységet, mely a faltetoválásokhoz kívánatos, s így elkerülhető, hogy eltávolításakor a festék sérüljön.
– Egyenetlen, nem teljesen sima felületeknél a felrakás után ajánlott hajszárítóval melegíteni a mintát, eközben pedig erőteljesen a falfelületre simítani.

Tisztításuk
A faltetoválások, falmatricák a későbbiekben tisztíthatók, enyhén nedves, puha ruhaanyaggal gyengéden letörölhetők.

Eltávolításuk
Leszedésük esetén a mintákat célszerű hajszárítóval előmelegíteni, hogy könnyebben leváljanak a felületről.

ELŐKÉSZÜLETEK

A kapott faltetoválás részei
Az alábbi részekből tevődik össze:
– transzfer-, illetve applikáló fólia
– kivágott tetoválás (minta)
– hátlap (hordozó lap)

Kellékek a felhelyezéshez
Az alábbiakra lesz szükség:
– egy tiszta, puha ruhaanyag,
– plasztikkártya simító eszköznek (pl. igazolvány, vagy bankkártya),
– olló, papír ragasztó szalag (nagyobb mintáknál)
– ha a minta megkívánja, akkor esetleg ceruza, radír, vízmérték, de a magasságok fel is jelölhetőek.

A felület megtisztítása
Egy tiszta, száraz ronggyal töröld le a falfelületet, hogy a por lejöjjön róla. Bútor, tükör, hűtő esetén célszerű mosószeres vízzel megtisztítani a felületet a zsíros szennyeződésektől, és alaposan szárazra törölni.
Amennyiben a falak frissen vannak festve, hagyd legalább 2 hétig száradni a dekoráció felhelyezése előtt!

Próba
Mielőtt még szétszednéd, próbáld a díszítendő felületre a tetoválást. Érdemes papírragasztó szalaggal rögzíteni, majd messzebbről megnézni. Ha jó ott ahol van, két sarkát falon ceruzával meg lehet jelölni.

ÚTMUTATÓ
LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

Kisebb mintánál, az egyik saroktól indulva

 1. A faltetoválást fektesd sima, kemény felületre (pl. asztal) úgy, hogy a minta része nézzen felfelé.
 2. Távolítsd el a tetoválás és az applikáló fólia között esetlegesen létrejött légbuborékokat a simító eszköz segítségével. Erőteljes nyomással simítsd rá az átlátszó fóliát (transzfer fóliát) a mintára úgy, hogy mindenhol légmentesen illeszkedjen!
 3. Most fordítsd meg úgy, hogy a minta lefelé nézzen (az alsó hordozó lap legyen felül).
 4. Lassan, óvatosan szét kell bontani. A kisebb dekorációknál le kell húzni a hordozó lapot.
Célszerű minél élesebb szögben húzni, hogy a minta a transzfer fóliára hiánytalanul ragadjon. Ha esetleg elmarad egy motívum, akkor vissza kell gördíteni és erősen rá kell simítani újból a hordozó lapot, majd folytatni a szétválasztást. Fontos, hogy ha végeztél a tetoválás minden része rajta legyen a transzfer fólián.
 5. Helyezd a szétbontott dekorációt a választott felületre úgy, hogy a rövidebb oldalnál megjelölt helyen kezdd, majd lassan az alsó részénél eltartva, kifeszítve, fokozatosan haladva, simítsd fel a felületre. Simító eszközzel jó alaposan fel kell masszírozni CSAK A MINTÁNÁL, hogy a transzfer fóliáról átragadjon a falra. Ezt egészen addig csináld, míg a kellő tapadást eléred, légbuborék és gyűrődésmentes nem lesz!
 6. Ezek után a transzfer fólia eltávolítása következik.
Nagyon LASSAN, ÓVATOSAN, minél élesebb szögben visszahajtva kell lehúzni, az egyik saroktól a szemközti felé! Ha esetleg egy-egy rész inkább a transzfer fóliához ragaszkodik, és nem tapad a felületre, nyomd vissza a transzfer fólia segítségével újból a felületre, erősen simítsd rá, majd folytasd a fólia eltávolítását.
Ügyelj, hogy fenn maradjon a falon a mintának minden része!
 7. A tökéletes végeredmény érdekében tiszta, száraz, puha ruhaanyaggal töröld át a dekorációt, vagy tiszta, száraz ujjal ellenőrizd a tapadást a minta széleinél, finoman, óvatosan simítsd le mindenhol a széleket.
Ha esetleg maradt légbuborék a tetoválás alatt és nem simítja el a simító, vagy törlőeszköz, lyukaszd át egy vékony tűvel, majd nyomkodd meg, töröld meg ismét. A felrakáskor keletkező gyűrődés hajszárítóval javítható. A fólia meglágyul így a gyűrődés kisimítható.
 8. El is készült a dekoráció! Megcsodálhatod! Ne felejtsd el megdicsérni magad!

Nagyobb mintáknál, középről indulva

 1. A falmatricát fektesd sima, kemény felületre (pl. asztal) úgy, hogy a minta része nézzen felfelé.
 2. Távolítsd el a tetoválás és a applikáló fólia között esetlegesen létrejött légbuborékokat a simító eszköz segítségével. Erőteljes nyomással simítsd rá az átlátszó fóliát (transzfer fóliát) a mintára úgy, hogy mindenhol légmentesen illeszkedjen!
 3. Most helyezd fel a dekorációt a választott helyre és rögzítsd le a sarkait a papír ragasztószalaggal (nagyobbaknál több helyen is).
 4. Rögzítsd a mintát középen is a papír ragasztószalaggal, utána pedig távolítsd el a korábban felrakott ragasztószalag darabokat, csak a középre felrakott maradjon meg! 
A középső ragasztással rögzítetted, és ketté is osztottad így a dekorációt. (A kisebb dekorációknál erre nincs szükség.)
 5. Ezután kezdd el óvatosan lehúzni az egyik felén az applikáló fóliát a hátlapról. LASSAN, ÓVATOSAN kell szétbontani.
 Célszerű minél élesebb szögben húzni, hogy a minta a transzfer fóliára hiánytalanul ragadjon. Ha esetleg elmarad egy motívum, akkor vissza kell gördíteni és erősen rá kell simítani újból a hordozó lapot, majd folytatni a szétválasztást. Fontos, hogy ha végeztél a minta minden része rajta legyen a transzfer fólián.
 6. Ha lehúztad az egyik feléről, tartsd el a felülettől és vágd le az eltávolított hátlapot, majd a tenyereddel kezdd el lesimítani a közepétől a széle felé, eltartva, kifeszítve, fokozatosan haladva, úgy hogy ne maradjanak buborékok és ne legyen gyűrődés.
 7. Erősítsd meg a tapadást a simító eszközzel! Jó alaposan fel kell masszírozni CSAK A MINTÁNÁL, hogy a transzfer fóliáról átragadjon a felületre. Ezt egészen addig csináld, míg a kellő tapadást eléred, légbuborék és gyűrődésmentes nem lesz!
 8. Most, húzd le a papír ragasztó szalagot, majd a minta másik feléről is távolítsd el óvatosan a hátlapot. A közepéről indítva ezt is simítsd a felületre az előzőek szerint. Használd a simítóeszközt ismét a teljes tapadáshoz.
 9. Ezek után a transzfer fólia eltávolítása következik.
 Nagyon LASSAN, ÓVATOSAN, minél élesebb szögben visszahajtva kell lehúzni, az egyik saroktól a szemközti felé! Ha esetleg egy-egy rész inkább a transzfer fóliához ragaszkodik, és nem tapad a felületre, nyomd vissza a transzfer fólia segítségével újból a felületre, erősen simítsd rá, majd folytasd a fólia eltávolítását.
 Ügyelj, hogy fenn maradjon a falon a mintának minden része!
 10. A tökéletes végeredmény érdekében tiszta, száraz, puha ruhaanyaggal töröld át a dekorációt, vagy tiszta, száraz ujjal ellenőrizd a tapadást a minta széleinél, finoman, óvatosan simítsd le mindenhol a széleket. 
Ha esetleg maradt légbuborék a tetoválás alatt és nem simítja el a simító, vagy törlőeszköz, lyukaszd át egy vékony tűvel, majd nyomkodd meg, töröld meg ismét. A felrakáskor keletkező gyűrődés hajszárítóval javítható. A fólia meglágyul így a gyűrődés kisimítható.
 11. El is készült a dekoráció!

Több részből álló dekorációknál

A fentiek szerint járunk el, mérettől függően választva az eljárások közül.

FONTOS TUDNIVALÓ

Amennyiben a fal felület nincs kellőképp lealapozva, a festés nem megfelelően lett kivitelezve, a faltetoválás transzfer rétege megkárosíthatja a festést, esetleg le is tépheti a felső réteget. Erre sajnos semmilyen garanciát nem tudunk vállalni!
A nedves, vagy nem megfelelően tisztított, poros falra nem tapad fel a faltetoválás, illetve leválhat. Sem erre, sem a hibás felhelyezéssel esetlegesen okozott károkért felelősséget nem vállalunk!
A faltetoválásokat mindenki saját felelősségére vásárolja meg és helyezi fel a választott felületre, ezért a gyártó felé semmiféle követelést és kárigényt nem nyújthat be!